Fabrica de Ciocolata – Bean to Bar

Fabrica de ciocolata bean to bar – ce este ciocolata bean to bar? si cum se diferentiaza de ciocolata industriala?

Ciocolata bean to bar este produsă într-un proces complet de la boabele de cacao până la tablet de ciocolata, de către aceeași companie sau artizan, fără a recurge la intermediari . Aceasta implică o atenție deosebită acordată fiecărui pas al procesului de producție, începând cu selectarea boabelor de cacao de calitate superioară, prăjirea, măcinarea, amestecarea și rafinarea ciocolatei, până la turnarea în forme și ambalare.

În continuare, vom examina călătoria boabelor de cacao de la fermă până la tableta finală de ciocolată.

Etapa 1: Recoltarea și fermentarea boabelor de cacao

Călătoria boabelor de cacao începe cu recoltarea. Copacii de cacao cresc în climă tropicală și sunt recoltați de două ori pe an cu mâna. Lucrătorii folosesc cuțite sau macete pentru a tăia fructele de cacao de pe copac, având grijă să nu deterioreze boabele din interior. După ce sunt recoltate, acestea sunt deschise, iar boabele sunt îndepărtate.

Apoi, boabele de cacao sunt fermentate. Acest proces este crucial în dezvoltarea gustului ciocolatei. Boabele sunt plasate într-un recipient, de obicei o cutie de lemn sau o coș de răchită, și acoperite cu frunze de bananier. Procesul de fermentare durează între două și șapte zile și este controlat de producătorul de cacao. În timpul fermentării, boabele produc căldură, iar gustul lor se dezvoltă.

Etapa 2: Uscarea boabelor de cacao

După fermentare, boabele sunt răspândite pentru a se usca. Ele sunt de obicei așezate pe plăci de bambus sau pe platforme din beton la soare. Acest proces poate dura între una și două săptămâni, în funcție de vreme. Este crucial să se usuce bine boabele pentru a preveni creșterea mucegaiului.

Etapa 3: Prăjirea boabelor de cacao

Cand boabele sunt uscate, acestea sunt pregătite pentru prăjire. Prăjirea ajută la dezvoltarea gustului ciocolatei prin caramelizarea zaharurilor din boabe. Producătorul de ciocolată va prăji boabele până la profilul lor de gust dorit. Unii producători de ciocolată preferă o prăjire ușoară pentru a păstra notele fructate și florale ale ciocolatei, în timp ce alții preferă o prăjire mai întunecată pentru a scoate în evidență aromele de nucă și ciocolată ale ciocolatei.

Etapa 4: Măcinarea boabelor de cacao

Apoi, dupa prajire, boabele de cacao sunt pregătite pentru măcinare prin separarea de coaja. Boabele sunt introduse într-un tocator, care le zdrobește în bucăți mici numite fulgi de cacao. Artizanul va alege un tocător în funcție de textura dorită și cantitatea de ciocolată pe care doresc să o producă.

Pasul 5: Realizarea ciocolatei

Fulgii de cacao sunt apoi plasați într-o mașină numită moara cu pietre sau bile de otel, care mărunțește fulgii într-o pastă fină numită pastă de ciocolată. Producatorul va adăuga apoi zahăr și alte ingrediente, cum ar fi pudră de lapte, fructe liofilizate, condimente , unt de cacao la pasta de ciocolată. Amestecul este măcinat timp de câteva ore până când devine o textură netedă și catifelată.

Pasul 6: Temperarea ciocolatei

Ultimul pas în realizarea ciocolatei este temperarea. Temperarea este un proces care implică încălzirea și răcirea ciocolatei la temperaturi specifice pentru a crea o structură cristalină stabilă. Acest proces conferă ciocolatei strălucirea și friabilitatea specifică. Ciocolata este turnată în matrițe și lăsată să se întărească.

Pasul 7: Ambalarea și expedierea

In cele din urma, cand ce ciocolata s-a întărit, este pregătită pentru ambalare și expediere. Artizanul va înveli tabletele de ciocolată în folie si hârtie și le va ambala pentru expediere. Ciocolata va fi transportată cu grijă către un distribuitor sau un comerciant cu amănuntul, unde va fi vândută clienților.

Concluzie

Producția de ciocolată bean to bar este un proces intensiv din punct de vedere al muncii, care necesită atenție la fiecare pas. De la fermă până la tableta  finala de ciocolată, artizanull are control asupra aromei, texturii și calității ciocolatei. Prin pornirea de la boabe de cacao de înaltă calitate și controlul atent al fiecărui pas al procesului, producătorii de ciocolată bean to bar sunt capabili să producă unele dintre cele mai bune ciocolate din lume.

Ciocolata craft vs. Ciocolata industriala

Producătorii de ciocolată bean-to-bar sunt de obicei interesați să obțină ciocolată cu o aromă unică, iar procesul de fabricare directă a boabelor de cacao le permite să experimenteze cu diferite varietăți de cacao și să creeze ciocolate unice în gust și textură. în funcție de rețeta specifică a producătorului, pot fi adăugate și alte ingrediente, cum ar fi lapte, vanilie, fructe liofilizate, condimente sau nuci.

În general, ciocolata bean to bar este naturală și mai puțin prelucrată decât ciocolata industrială, cu un gust autentic de cacao și o varietate mai mare de arome și note de gust.

În contrast, ciocolata industrială este produsă într-un proces de fabricație în masă, unde boabele de cacao sunt achiziționate de la diferite surse,tratate chimic prin alcalinizare, prăjite la temperature inalte  și măcinate într-un amestec standardizat, iar apoi ciocolata este produsă în cantități mari cu ajutorul unor mașini și procese automate. În general, ciocolata industrială are un gust mai uniform și mai puțin complex decât ciocolata bean to bar, și poate conține aditivi, conservanți și alte ingrediente pentru a prelungi durata de valabilitate și a îmbunătăți consistența și textura.

 

Livstory  productie- ciocolata bean to bar – prajire si rafinare

 

Livstory productie – ciocolata bean to bar – macinare

 

Livstory – productia de ciocolata bean to bar – temperare

 

Livstory – productia de ciocolata bean to bar – tempera