Despre zahar si alternative

Cacao și zahărul au fost un cuplu câștigător timp de sute de ani. Acum consumatorii caută tablete de ciocolată cu conținut redus sau fără zahăr. De ce? Ultimele generații au văzut oamenii dragi învinși probleme de sănătate. Atentia pentru o dieta sănătoasă a atins niveluri ridicate. Consumatorii sunt acum interesați să citească etichete și liste de ingrediente. Își pun întrebări despre originea alimentelor lor, evită articolele pe care le consideră nesănătoase și evită consumul anumitor produse. Printre acestea, ZAHĂRUL. Cel găsit natural în alimentele integrale și neprăjite nu este de obicei o ingrijorare. Ceea ce îi preocupa pe consumatori este zahărul adăugat ca îndulcitor. Faptele nutriționale ale multor produse ambalate sunt supuse analizei profunde de către consumatori. Unul dintre țintele lor principale este acum CIOCOLATA. Profesioniștii în ciocolată oferă dulciuri pentru a face viața mai plăcută, nu pentru a oferi tratamente medicale. Deci, cum răspunde industria ciocolatei la această nouă cerere?

În industria ciocolatei fine, bean to bar, alegerea preferată este ZAHĂRUL DE TRESTIE NERAFINAT. Extras din planta de trestie de zahăr, care este cultivată în mare parte în America Centrală și de Sud, acest tip de zahăr este extrem de popular printre producătorii de ciocolată de la boabe la tableta de ciocolata. Se caramelizează foarte bine și nu interferează cu aroma cacao. Producătorii de ciocolată își propun să scoată la suprafață aroma cacao fină, oferind în același timp o senzație plăcută în gură, iar zahărul de trestie este considerat perfect pentru a atinge ambele obiective.

Mai puțin popular este în schimb zahărul de trestie rafinat, care nu se carameliza la fel de bine ca omologul său nerafinat, lăsând ciocolata cu o textură granuloasă nu întotdeauna apreciată.

Diferența dintre zahărul de trestie rafinat și cel nerafinat constă în modul în care este procesat și tratat. Zahărul de trestie nerafinat este produs prin stoarcerea sucului din trestia de zahăr și apoi evaporarea apei pentru a lăsa cristalele de zahăr. Această metodă de producere păstrează o mare parte din nutrienții și mineralele naturale ale trestiei de zahăr.

În schimb, zahărul de trestie rafinat este produs prin procesarea și rafinarea zahărului brut, care este un produs al primei extracții. În timpul procesului de rafinare, zahărul brut este curățat de impurități și decolorat, iar această procedură poate implica utilizarea de substanțe chimice și cărbune activat care poate fi de origine animală, ceea ce face ca zahărul rafinat să nu fie vegan în toate cazurile.

În general, zahărul de trestie nerafinat este considerat o alternativă mai naturală și mai sănătoasă la zahărul rafinat, deoarece conține mai mulți nutrienți și minerale, cum ar fi fierul, calciul și potasiul. În plus, de obicei, zahărul de trestie nerafinat nu este tratat cu substanțe chimice și este vegan. La LIVSTORY noi folosim numai zahar de trestie organic nerafinat, Native , adus tocmai din Brazilia si pe care il consideram cea mai calitativa optiune pentru a crea ciocolata noastra.

Eritritolul poate fi o alternativă excelentă la zahăr în ciocolata bean to bar pentru persoanele care urmează o dietă ketogenică sau care suferă de diabet. 

Eritritolul este un indulcitor natural, care are zero calorii și nu afectează nivelul de zahăr din sânge si este obtinut prin fermentarea glucozei din porumb sau diferite fructe. De asemenea, nu are un gust prea dulce și nu lasă un gust neplăcut în gură, precum alte alternative de indulcitori. Acesta poate fi folosit în loc de zahăr în rețetele de ciocolată Bean to Bar, pentru a reduce aportul de zahăr și pentru a oferi un gust dulce delicios.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că eritritolul poate avea un gust ușor de răcorire și poate provoca un efect laxativ în doze mari. Prin urmare, este recomandat să se consume eritritol cu moderatie.

Este important să țineți cont și de faptul că eritritolul are o textură cristalină și poate face ca ciocolata să fie mai crocantă și mai puțin moale decât atunci când este folosit zahărul.