DESPRE CACAO și proveniența ei

Arborele de cacao

Arborele de cacao – theobroma cacao – in traducere hrana zeilor, se găsește în țările ecuatoriale si tropicale intre 20 de grade latitudine nordica și sudică . Produce fructe de cacao care cresc direct de pe trunchiul copacului, iar în fiecare fruct se află aproximativ 30-40 de boabe înconjurate de o pulpă albă dulce. Arborilor de cacao le place umbra și sunt cultivați de obicei printre palmieri mai înalți de nucă de cocos sau banane, le place un pic de altitudine unde este puțin mai răcoare, așa că multe plantații sunt situate la poalele munților sau în zone de aproximativ 400 m altitudine.

Fructul de cacao

Arborele de cacao este unic prin faptul că florile lui nu au miros, ceea ce înseamnă că nu pot atrage albinele așa cum o fac plantele cu flori tipice, în schimb arborele de cacao trebuie să se bazeze pe alte insecte pentru a poleniza  și, din acest motiv, insecticidele nu sunt de obicei folosite. Recoltarea are loc de două ori pe an, dar în unele zone fructele pot fi recoltate continuu pe tot parcursul anului. Odată ce fructele sunt colectate, boabele sunt îndepărtate prin tăierea ușoară în fruct cu o macetă, jumătățile fructelor sunt separate și tulpina cu boabele atașată printr-o pulpă albă este îndepărtată. Se aruncă tulpina și se păstrează bobul.  Cojile și tulpinile fructelor fac un compost excelent pentru plantație, astfel încât nimic nu se irosește, cojile fie sunt aruncate înapoi la baza copacului și sunt lăsate să se composteze atrăgând astfel musculițe, gândaci și muște pentru a ajuta la polenizare.

Boabele de cacao

Fermentarea

Boabele sunt colectate și aduse la stația de fermentare unde sunt puse în cutii de lemn, de obicei o tonă de boabe în fiecare recipient. Cutiile sunt aranjate pe mai multe niveluri, ceea ce permite ca un container să fie răsturnat în celălalt în cascadă. Fermentarea naturală are loc prin reacția drojdiilor de mediu cu pulpa de zahăr care înconjoară boabele, iar masa lor începe să se încălzească, distrugând germinarea boabelor și dezvoltând precursorii aromei de ciocolată.

Uscarea

După o săptămână de fermentație, pulpa albă de zahăr a dispărut și boabele sunt gata pentru uscare la soare. Ele sunt întinse la soare, fie pe beton, fie pe covoare pentru a se usuca încă o săptămână, în mod ideal atingând un conținut de umiditate de aproximativ 7-8%. Dupa uscare, acestea sunt colectate și ambalate în saci de iută gata pentru export.

Fermentarea si uscarea boabelor de cacao sunt pasi esentiali in dezvoltarea aromelor si obtinerea unui produs de calitate.

Odată ce ajung la fabrica noastră, le transformăm în ciocolată glorioasă!